Újabb áttörés a quantum informatikában

Újabb áttörés a quantum informatikában

Az IBM pénteken a Washingtoni IEEE találkozón hatalmas dolgot jelentett be. A quantuminformatika terén egetrengető áttörés eredményével büszkélkedhetnek. Létrehozták az első 50 qubittel rendelkező quantumszámítógépet.

A quantuminformatika még csak gyerekcipőben jár, akár csak a Neumann elvű számítógépek a 20. században, mikor még egy egész csarnokot foglaltak el, de pár évtizeden belül több nagyságrenddel nagyobb számítási teljesítménnyel bírnak majd mai társaikhoz képest.
Egy quantumszámítógép teljesen máshogy működik mint a hagyományos gépek, ugyanis ezek a bitek eltérően viselkednek. Itt egy qubit értéke egyszerre lehet 1 és / vagy 0, és a két szám közötti érték bármelyike, tehát egyetlen biten potenciálisan végtelen információ tárolható. Ennek az előnye az, hogy míg egy hagyományos számítógép végigszámolja a műveletet 0 és 1 esek segítségével a lehetőségeket végignézve, a quantumszámítógép egyszerre vizsgálja az összes lehetőséget, ami azonnali eredményhez vezet.

Az IBM mostani gépe, a működést képes 90 percig fenntartani speciális működtetési környezet mellett amely elegedhetetlen, jelenleg ez az időtartam a csúcstartó a quantuminformatika terén. Nagyon körülményes technikai feltétel szükséges a quantumállapotok fenntartására, és hatalmas teljesítményfelvétellel jár.
A cég már rendelkezik egy kisebb, 20 qubites, stabilabb működésű quantumszámítógéppel amely számítási teljesítménye felhőplatformon keresztül elérhető harmadik felek számára.

A Google és a NASA is rendelkezik már saját géppel fejlettebb szinten és elismerik az IBM munkáját, bár szerintük még nem állnak teljesen készen ennek a piacnak a meghódítására, viszont nagyon jó úton haladnak felé.

Ez a videó szemlélteti a quantzmszámítógép működési elvét
5 Replies to “Újabb áttörés a quantum informatikában”

  1. Thanks for helping me to acquire brand new concepts about pcs. I also hold the perception that certain the simplest way to keep the laptop inside best situation is with a difficult plastic case, or perhaps layer, which fits outrageous of the personal computer. These kinds of protective equipment will be product specific being that they are made to fit perfectly above the organic outer shell. You can buy them from the owner, or even through third party places should they be intended for your own notebook computer, nonetheless not every notebook may have any spend in the marketplace. Yet again, good ideas.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.